Ciasto szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto szpinakowe - topniejący śnieg . Zielone ciasto ma zwiastować wiosnę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • szpinak mrożony ( 450 g )
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka śmietany

    lukier:
    sok z połowy cytryny
    cukier puder

Ciasto szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i dokładnie wycisnąć.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać do masy ciągle mieszając . Dodać odciśnięty szpinak.
    Na koniec dodać śmietankę i wymieszać
  • 3. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy ( 22 cm ) i do pieca-180 stopni na 60 minut .
  • 4. Dowolnie udekorować . Ja polałam lukrem ( sok z cytryny + cukier puder ) ( dość niedbale ) , który ma symbolizować topniejący śnieg.

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto cytrynowo-szpinakowe