Ciasto tęczowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam ze względu nie tylko, że jest pyszne, ale również ma bardzo efektowny wygląd :)

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szkl mąki
    6 dużych jabłek
    4 jajka
    1,5 szkl cukru kryształ
    1 szkl posiekanych orzechów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    KREM:
    3 żółtka
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    2 małe puszki ananasów w krążkach
    kostka margaryny
    2 galaretki cytrynowe
    dżem np. malinowy

Ciasto tęczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka zasypane cukrem 1. Jabłka pokroić w grubszą kostkę i zasypać cukrem.
  • Posiekane orzechy 2. Orzechy posiekać lub zmielić w maszynce.
  • Utarte żołtka z mąką, proszkiem, sodą, jabłkami i orzechami 3. Żółtka utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do żółtek, kolejno wsypać orzechy.
  • Dodana ubita piana z białek 4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (wysmarować tylko spód blaszki, nie boki). Piec 1h 10min w temp 180st C.
  • 5. Rozpuścić galaretki cytrynowe wg przepisu na opakowaniu.
  • Ugotowany budyń 6. Krem:
    Żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać i ugotować budyń na soku z ananasów (ok 300ml soku). Wystudzony budyń utrzeć z margaryną.
  • 7. Przełożenie ciasta:
    Ciasto - krem - krążki ananasów - do każdej dziurki z ananasa włożyć dżem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.

Porady

Wymiary blaszki: 24 x 39cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy