Ciasto toffi

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Kolejne ciasto z rodzinnej księgi przepisów. Tajemnicą jego smaku jest przepyszne kruche cisto

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 żółtek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżki proszku do pieczenia

    Masa
    1 szklanka cukru pudru
    1 litr kremówki
    4 łyżki żelatyny

    Wierzch:
    mleko skondensowane słodzone
    płatki migdałowe

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier utrzeć z żółtkami, margaryną, cukrem waniliowym. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. 2.Ciasto podzielić na 2 części, wyłożyć na blaszkę i piec każdą po 10 minut w 180 C.
  • 2. Kremówkę ubić, w małej ilości ciepłego mleka rozpuścić żelatynę przestudzić i dodać do bitej śmietany. Masę wyłożyć na upieczony wcześniej spód i przykryć
  • 3. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    W tym czasie zamknięte mleko skondensowane gotować w garnku wody około 2 godziny. Przygotowaną masą toffi wysmarować wierzch i posypać płatkami. Można użyć gotowej masy toffie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy