Ciasto tortowe Mascarpone.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

torcik na roczek mojego wnuczka Filipka

  • 2 godz.

Składniki:

  • Krem- 500 gr , serka mascarpone, 200 gr cukru pudru, 500 gr jogurtu naturalnego, 500gr kremówki, 1 dżem wiśniowy 2 śmietan fixy, . Biszkopt - 10 jajek (duże ) 6/4 szkl mąki tortowej, 2/4 szkl mąki ziemniaczanej, 6/4 szkl cukru, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. dekoracje oraz kokos wymieszany z potartą białą czekoladą.

Ciasto tortowe mascarpone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt- białka ubijamy na sztywno dodając cukier waniliowy zmieszany z cukrem oraz żółtka, mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową przelewamy ciasto do formy 24/ 39 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.40 min w twmperaturze 170 stopni. Krem - mascarpone ucieramy z cukrem i jogurtem , a nastepnie delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną.
  • 2. Z biszkoptu wykrawamy jedynkę kroimy na 2 blaty 1 blat nasączamy sokiem z cytryny zmieszanym z wodą i cukrem, następnie smarujemy dzemem oraz nakładamy krem. nakładamy 2 blat i smarujemy również dzemem i nakładamy krem i cały tort wkoło też smaryjemy kremem oraz obsypujemy kokosem z czekoladą . Całość dekorujemy według uznania.

Komentarze

Podobne przepisy