Ciasto "Truskawki zimą"

0 (0 ocen)

Uwielbiam piec ciasta, a to szczególnie smakuje mojemu chłopakowi :)

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, łyżka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa: 0,5 litra mleka, 2 żółtka, cukier waniliowy, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, kostka masła lub margaryny
    Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone), 3 galaretki truskawkowe,
    opakowanie okrągłych biszkoptów
    starta czekolada do dekoracji

Ciasto "truskawki zimą" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pół szklanki mieszamy dokładnie pozostałe składniki. Gotujemy budyń. Przestudzony budyń miksujemy z masłem.
  • 2. Truskawki miksujemy i podgrzewamy, dodajemy suche galaretki, dobrze mieszamy i lekko zagotowujemy. Zostawiamy do ostudzenia. Biszkopty dobrze nasączamy herbatą lub sokiem z cytryny.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na pół. Wykładamy masę budyniową (około 3 łyżek zostawiamy na wierzch). Układamy nasączone biszkopty. Następnie wykładamy masę truskawkową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Smarujemy pozostałym kremem i posypujemy startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy