Ciasto truskawkowo-budyniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Puszyste i słodko-kwaśne ciastko, wspaniałe do herbatki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • (na tortownice)
    8 białek
    4 żółtka
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    niecała szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki imbiru
    aromat cytrynowy
    pół szklanki oleju
    dodatkowo:
    1,5 szklanki truskawek,
    pół ugotowanego budyniu waniliowego

Ciasto truskawkowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubić na pianę z 3 łyżkami cukru.
    Białka ubić z solą, dodać resztę cukru i dalej ubijać. Dodać żółtka, powoli wymieszać. Przesiać razem sypkie składniki i dodając je na przemian z olejem do piany, bardzo delikatnie mieszać. Dodać aromat. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Na wierzchu ułożyć truskawki oraz łyżką kłaść wcześniej ugotowany budyń. Piec około 35 min w temp. 180 C. Smacznego!!!

Porady

Ciasto można też posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy