Ciasto ucierane z jabłkami i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne i szybkie maślane ciasto ucierane z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (320 g)
    160 g cukru
    210 g miękkiego masła
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody
    4 jajka
    100 ml mleka roślinnego lub krowiego

Ciasto ucierane z jabłkami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy po jednym jajku. Wlewamy mleko i dodajemy partiami mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, oraz cynamon. Miksujemy na gładkie gęste ciasto. Przelewamy je do formy (natłuszczonej lub wyłożonej papierem). Na wierzchu układamy jabłka, posypujemy cynamonem i posypujemy orzechami włoskimi. Pieczemy w 180 st. C ok. 40 min do suchego patyczka. ⠀

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy