Ciasto ucierane z jagodami

0 (0 ocen)

Łatwe ,szybkie ciasto, warto je zrobić i osłodzić sobie chwile przy kawie.

Składniki:

  • 100 g masła
    niepełna szklanka cukru
    kopiasta szklanka mąki pszennej
    kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    szklanka czarnych jagód
    1 łyżka śmietany (opcjonalnie)

Ciasto ucierane z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ukręcić na puch, dodawać porcjami cukier i całe jajka ciągle ucierając.
    Zmniejszyć obroty robota, dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem. Jeśli cisto jest zbyt gęste dodać łyżkę śmietany.
    Jagody umyć i dokładnie osączyć, oprószyć łyżką mąki, dołożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 2. Ciasto przełożyć do keksówki 30x10 wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180*C ok. godziny (do suchego patyczka).
    Wyjąć wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy