Ciasto ucierane z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sezonie letnim obowiązkowe ciasto na moim stole

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 i 1/4 szklanki maślanki
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    0,5 kilograma wiśni

    KRUSZONKA

    1 kostka masła
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    lukier do polania ciasta
    3 łyżki płatków migdałów do posypania wierzchu ciasta

Ciasto ucierane z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć, usunąć pestki. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier, maślankę, olej i cukier waniliowy przełożyć do miski i wszystko razem utrzeć kulką lub wymieszać mikserem. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, aby powstało jednolite ciasto. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na to wylać ciasto. Na ciasto poukładać wydrylowane wiśnie. Składniki na kruszonkę dokładnie razem wymieszać. Pokruszyć na wiśnie. Ciasto piec 50 minut w 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić. Polać lukrem i posypać płatkami migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy