To ciasto to mieszanka kilku ciast stało się hitem impezki ktore zrobiłam na 3 urodzinki synka od razu znikło z talerza a goście prosili o przepis i dokładkę
Ciasto ciemne
tak samo jak wyżej plus 2 łyżeczki kakao
ciasto piegowe
jak wyżej plus 1/2 suchego maku a mąki w tedy dodajemy 1 szklankę
Masa:
5 żółtek
8 dag cukru pudru
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 1/2 kostki masła
słoik powideł śliwkowych
1 puszka brzoskwiń
Ciasto urodzinowe słodka chwila - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem,dodać mąkę z proszkiem i na koniec olej. Wszystko wlewamy na brytfankę Pieczemy około 30 min w temp. 170 stopni.
Masa:
Wykonanie
Z mleka ,cukru ,żółtek ,budyniu,mąki ugotować budyń i przestudzić.Masło utrzeć dodajac przestudzony budyń.Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Przełożenie ciasta: ciasto jasne-masa-ciasto makowe-powidła-masa-ciasto jasne-krem-brzoskwinie-ciasto ciemne-polewa
Porady
ciasto można udekorować kwiatuszkami rożyczkami lub platkami migdałowymi
Komentarze