Ciasto z ajerkoniakiem i majonezem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wilgotne,puszyste ciasto na majonezie i ajerkoniaku doskonałe do porannej kawy lub kubeczka mleka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    4 jajka
    125 g mąki pszennej
    125 g mąki ziemniaczanej
    220 g cukru pudru
    5 łyżek majonezu
    1 szklanka ajerkoniaku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g mieszanki skórek kandyzowanych
    Lukier
    1 szklanka cukru pudru
    5 łyżek wody
    barwnik spożywczy żółty
    skórka pomarańczowa

Ciasto z ajerkoniakiem i majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski ,dodać cukier i pozostałe składniki,zmiksować na najwyższych obrotach miksera.
    Foremkę o wymiarach 35/12 wysmarować tłuszczem i posypać mąką,przelać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec 60 minut. Przestudzić.
  • 2. Lukier
    Cukier puder zalać gorącą wodą,dodać barwnik(według uznania)i energicznie ucierać do połączenia składników.
    Udekorować przestudzone ciasto lukrem i skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy