Ciasto z bakaliami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dwoje wspaniałych dzieci: Wojtusia i Wiktorię. Uwielbiam gotować dla bliskich.

Składniki:

  • ● 60 dag gorzkiej czekolady
    ● 8 jajek
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 40 dag masła
    ● 40 dag cukru
    ● 30 dag mąki pszennej
    ● 2 cukry waniliowe
    ● 30 dag łuskanych orzechów włoskich
    ● 25 dag rodzynek
    ● op. płatków migdałów
    ● polewa czekoladowa

Ciasto z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy mielimy lub drobno siekamy. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem i powoli, nie przerywając ubijania, dodajemy najpierw roztopioną czekoladę, a następnie cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie i rodzynki. Dokładnie mieszamy i wylewamy na natłuszczoną blachę (30x25 cm). Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Ciasto polewamy polewą czekoladową, a następnie posypujemy płatkami migdałów.

Porady

Ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy