Ciasto z białek vel Szklankowe

0 (0 ocen)

Proste i smaczne , idealne do wykorzystania zapasów białek

Składniki:

  • - 1 szkl. mąki
    - 1 szkl. maku (suchego, nie mielonego) lub wiórków kokosowych (dałam po połowie jednego i drugiego)
    - 1 szkl. białek (8 sztuk)
    - 1 szkl. cukru
    - 1/2 szkl. stopionego masła (ostudzonego)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 szkl. bakalii (orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane)
    - 1 łyżeczka olejku migdałowego

Ciasto z białek vel szklankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Białka wlewamy do miski 1. Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Następnie wlewać masło , ciągle ubijając , oraz ekstrakt.
  • Gotowe ciasto wlewamy do foremki 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , makiem (wiórkami) i bakaliami , dodać do białek i wymieszać łyżką. Piec w formie keksowej (u mnie 12 x 22 cm) przez 40-50 minut w temp. 200 st.C.

Komentarze

Podobne przepisy