Ciasto z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest po prostu pyszne :) Lubicie nadzienie budyniowe? Jeśli tak to ten przepis jest dla Was:) Wykonanie jest bardzo łatwe :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3-4 jabłka
    Sok z 1⁄2 cytryny

    Spód:
    3 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    1 szkl. cukru
    2 jajka
    1 op. Cukru waniliowego

    Masa budyniowa
    2 op. Budyniu waniliowego bez cukru
    2 szkl. mleka
    4-5 łyżek cukru

Ciasto z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem na stolnicę .
    Dodaj cukier,cukier waniliowy oraz margarynę pokrojoną na kawałeczki. Składniki siekaj nożem, a kiedy powstaną grudki, dodaj jajka. Szybko zagnieć rękoma jednolite ciasto.
  • 2. Tortownice wyłóż pergaminem. Cienko rozwałkuj.
    Spód i brzeg wylep przygotowanym plackiem.
    Wstaw do lodówki.
    Jabłka obierz, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Ułóż na cieście.
  • 3. Z budyniu, mleka oraz cukru ugotuj gęsty budyń.
    Zalej nim jabłka.
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz koło godziny.

Porady

Jeśli kupisz budyń z cukrem, to do masy budyniowej nie dodawaj już cukru. Piekłam ciasto ponad 60 min, ale 45 min do 50 min będzie wystarczające :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy