Przepis jest zlepkiem pomysłów z dwóch blogów i moich dodatków.Blogi te to Mops w Kuchni i Cucina della Felicita'Danie wyszło przepysznie, a kto spróbuje to zakocha sie w nim na pewno.
60 min
Składniki:
Składniki:
400 g ciecierzycy suchej
500 g liści świeżego szpinaku
3 łyżki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
1 cebula
kilka ziaren kolendry
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki curry indyjskie
szczypta imbiru
1/2 łyżeczki chilli
1/2 nasion gorczycy
1/2 nasion czarnuszki
sok z jednej cytryny
2 łyżki śmietany 18 %
sól do smaku
Szpinak z ciecierzycą na sposób indyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę należy moczyć przez całą noc. Następnie zalać nową wodą i gotować 30 minut z dodatkiem soli.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy posiekana cebule i czosnek oraz ziarna kolendry, gorczycy oraz czarnuszki.
Następnie dodać szpinak posiekany ale nie za drobno i smażyć ok. 5-8 minut.
Dodać resztę przypraw dalej podgrzewając.
2.Na koniec dodać ciecierzycę, sok z cytryny i śmietanę.
Dusić jeszcze przez 5-8 minut.
Podawać gorący z kromką chleba razowego lub z ryżem albo z jajem sadzonym.
Komentarze