Szpinak z ciecierzycą na sposób indyjski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis jest zlepkiem pomysłów z dwóch blogów i moich dodatków.Blogi te to Mops w Kuchni i Cucina della Felicita'Danie wyszło przepysznie, a kto spróbuje to zakocha sie w nim na pewno.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    400 g ciecierzycy suchej
    500 g liści świeżego szpinaku
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    kilka ziaren kolendry
    1 łyżeczka garam masala
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki curry indyjskie
    szczypta imbiru
    1/2 łyżeczki chilli
    1/2 nasion gorczycy
    1/2 nasion czarnuszki
    sok z jednej cytryny
    2 łyżki śmietany 18 %
    sól do smaku

Szpinak z ciecierzycą na sposób indyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpinak z ciecierzycą na sposób indyjski 1. Ciecierzycę należy moczyć przez całą noc. Następnie zalać nową wodą i gotować 30 minut z dodatkiem soli.
    Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy posiekana cebule i czosnek oraz ziarna kolendry, gorczycy oraz czarnuszki.
    Następnie dodać szpinak posiekany ale nie za drobno i smażyć ok. 5-8 minut.
    Dodać resztę przypraw dalej podgrzewając.
  • 2. Na koniec dodać ciecierzycę, sok z cytryny i śmietanę.
    Dusić jeszcze przez 5-8 minut.
    Podawać gorący z kromką chleba razowego lub z ryżem albo z jajem sadzonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy