Ciasto z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybkie i smaczne ciasto ucierane z czereśniami. Idealne do popołudniowej
kawki, zamiast czereśni możesz użyć dowolnych owoców sezonowych.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    Cukier waniliowy
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    400 g mąki
    500 g czereśni
    Cukier puder do posypania

Ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie opłukaj i usuń pestki.
    Miękkie masło utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym , ucierając dodawaj po jednym jajku, następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą.
  • 2. Blachę o wymiarach 25x30 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż pół ciasta ułóż czereśnie skórką do dołu na czereśnie wyłóż resztę ciasta.
    Ciasto piecz około 45 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy