Ciasto z czereśniami

0 (0 ocen)

Ciasto to można zrobić z różnymi owocami sezonowymi.

Składniki:


  • 4 jajka
    3 szklanki mąki
    2 łyżki cukru + 1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    2 budynie waniliowe
    1 kg wypestkowanych czereśni

Ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, mąkę, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia oraz margarynę wyrabiamy i 1 godzinę schładzamy w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy spód blachy, na to kładziemy czereśnie. Potem ubijamy białko dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodajemy 2 budynie śmietankowe. Masę białkową wykładamy na czereśnie. Resztę ciasta ścieramy na tarce lub robimy kruszynki i kładziemy na masę. Pieczemy w 190 stopniach C przez 40 min. Ciasto po wystudzeniu można polać lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy