Ciasto z czerwonym agrestem i polewą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla tych, którzy lubią kwaśne ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    1 szklanka mleka
    30 g proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    700 g czerwonego agrestu
    POLEWA:
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka margaryny
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka wody
    2-3 krople oleju

Ciasto z czerwonym agrestem i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z czerwonym agrestem i polewą w blaszce 1. Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku na niewielkim ogniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mleko i rozpuszczoną margarynę. Po trochu dodajemy mąkę i dalej ucieramy. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia. 2/3 ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach 28 x 40 cm. Z agrestu obrywamy ogonki, myjemy i mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Wysypujemy na ciasto. Następnie wylewamy resztę ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny w 200*C. Upieczone ciasto dekorujemy polewą. POLEWA: W małym garnuszku na niewielkim ogniu rozpuszczamy cukier, margarynę i kakao wraz z wodą. Pod koniec wlewamy 2-3 krople oleju, aby polewa błyszczała się.

Komentarze

Podobne przepisy