Ciasto z delicjami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Zwykłe ciasto biszkoptowe z delicjami zalane galaretką. Wspaniałe do popołudniowej kawy. Delikatne nie za słodkie ciasto.. polecam

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka przesianej maki tortowej
    ¾ szklanki cukru
    5 jajek ( rozm. L)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    ½ łyżeczka octu.
    1 galaretka czerwona
    2 opakowania delicji ( ok 20 ciastek)
    1 budyń waniliowy
    400 ml mleka
    1 margaryna
    2 ciastka typu prince polo

Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z delicjami 1. Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
    Upieczony biszkopt dzielimy na dwa blaty i studzimy.
    Masa budyniowa
    Ugotować budyń według informacji na opakowaniu ( zamiast 500ml mleka dajemy 400ml).
    Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Galaretkę zrobić według informacji na opakowaniu ujmując ½ szklanki wody. Rozpuszczoną odstawić do stężenia.
    Margarynę ucieramy „do białości” dodajemy stopniowo budyń cały czas ucierając.
    Gotową masę smarujemy na jednej części blatu biszkoptowego na to kruszymy ciastka Prince Polo i przykładamy drugim blatem biszkoptowym, górę smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej układamy delicje. Gdy galaretka jest już gotowa wylewamy na ciasto. Odstawić ciasto na ok.0,5h do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy