Ciasto z galaretką i czekoladkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Fajne ciasto i bardzo dobre w smaku

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek

    1 szklanka cukru

    1 szklanka mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2-3 łyżeczki kakao

    Masa: 1/2 szklanki cukru

    4 żółtka

    po 2 łyżki mąki pszennej i kawy rozpuszczalnej

    3/4 szklanki mleka

    kostka margaryny

    2 galaretki jednego koloru

    opakowanie czekoladek z nadzieniem lub ptasiego mleczka

    Polewa: 1/2 kostki margaryny

    1/2 szklanki cukru

    po 1,5 łyżki wody i kakao.

Ciasto z galaretką i czekoladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z galaretką i czekoladkami 1. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijając dodać żółtka i delikatnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Piec około 30 min w temp.160 C. po wystygnięciu przekroić ciasto na pół.

    Połączyć cukier z żółtkami, zmiksować, dodać mąkę i kawę w proszku, dobrze wymieszać. . Zagotować mleko, dodać mieszankę i ugotować jak budyń
  • Ciasto z galaretką i czekoladkami 2. Wystudzony budyń zmiksować z margaryną. Rozpuścić galaretki w około 1/2 l wody. połowę masy wyłożyć na biszkopt.
  • Ciasto z galaretką i czekoladkami 3. Na masę wyłożyć czekoladki
  • Ciasto z galaretką i czekoladkami 4. Wylać tężejącą galaretkę, wyłożyć resztę masy. Składniki polewy wymieszać, postawić na małym ogniu, zagotować. Przykryć pozostałym biszkoptem.
  • Ciasto z galaretką i czekoladkami 5. Ciasto polać polewą i schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy