Ciasto z galaretką i delicjami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chyba nic prostszego już nie mogłam wymyślić, ale to tylko dlatego, że po prostu miałam mało czasu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (blacha 39 cm x 25 cm)
    * 5 jajek
    * 5 łyżek cukru
    * 5 łyżek mąki pszennej
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    * 1 opakowanie delicji (te podwójne z Biedronki)
    * 500 g śmietany 18%
    * 3 łyżeczki żelatyny
    * 3 galaretki truskawkowe
    * cukier puder do smaku

Ciasto z galaretką i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.

    W międzyczasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i dokładnie miksujemy. Delikatnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

    Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy. W tym celu zalewamy ją wodą i zostawiamy, aby napęczniała. Rozpuszczamy, odrobinę studzimy i dodajemy do śmietany. Obserwujemy, aby śmietana nie ścięła się za bardzo.

    Przełożenie:
    biszkopt - śmietana - delicje ułożone na śmietanie - galaretka

Komentarze

Podobne przepisy