Ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę z kominkiem o średnicy 24cm posmarować (z pomocą ręcznika papierowego) olejem, wysypać mąką (nadmiar strząsnąć).
2.Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.
3.Na dnie tortownicy ułożyć jabłka, posypać je cukrem z wanilią i cynamonem.
4.Jajka ubić. Gdy zaczną się pienić, dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż staną się puszyste. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Ubijając, na końcu dodać po łyżce oleju.
5.Ciastem zalać jabłka. Piec 30-35 minut (do "suchego patyczka") w temperaturze 190st.
6.Ciasto przestudzić w formie. Przed wyjęciem z tortownicy spód ostrożnie podważyć nożem.
Komentarze