Składniki ciasta zagniatamy na stolnicy do połączenia się składników. Wyrabiamy ciasto. Przekładamy do folii spożywczej i odkładamy do lodówki na jedną godzinę.
Ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku. Możemy skropić sokiem z cytryny. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty cukru na sztywno. Dodajemy cukier i cynamon i dalej ubijamy. Do jabłek dodajemy sypki kisiel i ubita pianę. Mieszamy wszystko razem.
Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Pierwsza część ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozkładamy równomiernie na dnie blaszki i przygniatamy palcami. Na ciasto wykładamy masę jabłkową. Na wierzch ponownie ścieramy drugą część ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 185-190 stopni i pieczemy 50-60 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Składniki na dużą blaszkę bądź tortownicę.
Komentarze