Ciasto z jabłkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis Laury Vitale.

  • 60 min

Składniki:

  • ½ szklanki oleju,
    szklanka cukru,
    ¼ szklanki mleka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 jajka,
    szczypta soli,
    łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    2 szklanki mąki,
    4 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach (na wiórki, należy je dobrze odcisnąć)
    opcjonalnie ½ szklanki suszonej żurawiny,
    ½ łyżeczki cynamonu,
    skórka starta z połowy pomarańczy

    na kruszonkę:
    2 łyżki mąki
    ¼ szklanki brązowego cukru,
    3 łyżki zimnego masła

Ciasto z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Jeśli używamy żurawiny, wymieszać ją z 1/4 mieszanki mąki. W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, mleko, ekstrakt i skórkę. Dodać jabłka, a następnie mieszankę mąki i żurawinę; szybko, ale dokładnie wymieszać. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki, posypać kruszonką i piec około godziny w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy