½ szklanki oleju,
szklanka cukru,
¼ szklanki mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
szczypta soli,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 szklanki mąki,
4 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach (na wiórki, należy je dobrze odcisnąć)
opcjonalnie ½ szklanki suszonej żurawiny,
½ łyżeczki cynamonu,
skórka starta z połowy pomarańczy
Ciasto z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Jeśli używamy żurawiny, wymieszać ją z 1/4 mieszanki mąki. W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, mleko, ekstrakt i skórkę. Dodać jabłka, a następnie mieszankę mąki i żurawinę; szybko, ale dokładnie wymieszać. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki, posypać kruszonką i piec około godziny w 180 stopniach.
Komentarze