Ciasto z kiwi

0 (0 ocen)

Super połączenie smakowe.

Składniki:

  • biszkopt kawowy:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    masa:
    1 opakowanie kremu do tortów o smaku ajerkoniaku
    1 sztuka kiwi
    1 opakowanie galaretki czerwonej

    dodatkowo:
    ok. 15 sztuk okrągłych biszkoptów

Ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kawowy: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać kawę rozpuszczalną.
    Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 15 minut.
    Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na pół.
    Masa: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Krem do tortów przygotować według przepisu na opakowaniu i podzielić na 3 części (z tym, że jednej części mało, tylko do posmarowania wierzchu ciasta).
    Połowę kiwi zmiksować i dodać do jednej większej części masy. Wymieszać i posmarować biszkopt kremem. Następnie ułożyć biszkopty.
    Galaretkę pokroić w kostkę i dodać do 2 większej części kremu.
    Masę wyłożyć na biszkopty. Przykryć biszkoptem.
    Posmarować resztą masy i ozdobić kiwi pokrojonym w plasterki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy