Ciasto z kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne aromatyczne ciasto do kawy:)))

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • powidła

    ciasto ciemne

    jajka 6 szt
    mąka 1,5 szklanki
    cukier 1 szklanka
    cynamon ok. 2 łyżeczki
    kakao 3-4 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    ciasto makowe

    jajka 3 szt
    mak 3/4 szklanki
    mąka 1/2 szklanki
    cukier 1/2 szklanki
    woda 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

    krem

    budyń 3 szt
    mleko 3 szklanki
    cukier 5-6 łyżek
    masło 1,5 kostki

Ciasto z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny
    Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na przygotowaną dużą blaszkę i piec ok 40 min. w 180 stop.

    Ciasto z makiem
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mak i wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na dużą przygotowaną blaszkę i piec ok. 30 min. w 180 stop.

    Krem
    Ugotować budynie na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.
    Utrzeć albo zmiksować z masłem albo margaryną.

    Wystudzony ciemny biszkopt przekroić na połowy. Od strony przecięcia posmarować powidłami. Wyłożyć połowę kremu i przykryć makowym ciastem. Wyłożyć pozostały krem i przykryć połówką ciemnego ciasta.

    Można polać polewą czekoladową i posypać kolorową posypką.
    Rozmiar blaszki 24/38

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy