Wyśmienite, pachnące cynamonem, o smaku czekolady. Idealne do kawy.
20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
115 g masła,
100 g cukru,
225 g śmietany 18%,
250 g mąki,
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
2 jajka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
DODATKOWO:
200 g kropelek czekoladowych (lub posiekanej czekolady),
1 łyżeczka cynamonu+3 łyżeczki cukru
Ciasto z kropelkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Formę 20x20cm wyściel papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
Utrzyj masło z cukrem na puch (5 minut). Dodaj jajka, jedno po drugim i utrzyj po 30 sekund. Dodaj suche składniki, śmietanę i ekstrakt z wanilii i wymieszaj krótko, do połączenia. Połowę ciasta wyłóż do formy. Wyłóż połowę kropelek czekoladowych. Następnie wyłóż resztę ciasta. Na wierzch wysyp pozostałe kropelki czekoladowe. Całość posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz w temperaturze 180 stopni około 35 minut, do suchego patyczka.
Komentarze