Ciasto z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto z makiem i bakaliami. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (250gr)
    1,5 szkl cukru
    1 szkl mleka
    1 szkl maku
    100 gr kandyzowanej skórki pomarańczy
    50 gr płatków migdałów
    6 jajek
    2 szkl mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Margaryna, bułka tarta do formy
    Cukier puder do dekoracji

Ciasto z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić w rondelku, dodać mleko, cukier, mak, skórkę pomarańczy oraz płatki migdałów i doprowadzić całość do gotowania. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek. Do wystudzonej masy dodać żółtka, dobrze wymieszać oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  • 4. Formę o wymiarach 22,5cm X 32,5cm natłuścić margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec 55 minut w temperaturze 170stC, do suchego patyczka. Ja piekłam używając funkcję góra-dół z termoobiegem.
  • 5. Gotowe i wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można dodać również inne ulubione bakalie - rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy