Ciasto z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić w rondelku, dodać mleko, cukier, mak, skórkę pomarańczy oraz płatki migdałów i doprowadzić całość do gotowania. Odstawić do wystudzenia.
2.Żółtka oddzielić od białek. Do wystudzonej masy dodać żółtka, dobrze wymieszać oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
4.Formę o wymiarach 22,5cm X 32,5cm natłuścić margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec 55 minut w temperaturze 170stC, do suchego patyczka. Ja piekłam używając funkcję góra-dół z termoobiegem.
5.Gotowe i wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta można dodać również inne ulubione bakalie - rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie.
Komentarze