Ciasto z masą jablkową

0 (0 ocen)

Nie spodziewalam sie, ze to proste ciasto zrobi taka kariere w moim domu.

Składniki:

  • Ciasto:4 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, szklanka maki, lyzeczka proszku do pieczenia. 8-10 jablek, 2 lyzeczki cynamonu, galaretka, np. brzoskwiniowa, pol szklanki cukru. Biszkopty okragle(okolo 24 sztuki), 500 g jogurtu naturalnego, 3/4 szklanki cukru pudru, 3 lyzeczki zelatyny.

Ciasto z masą jablkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bialka oddzielic od zoltek. Ubic z cukrem I cukrem waniliowym na sztywno. Dodawac po jednym zoltku I delikatnie mieszac. Nastepnie stopniowo wsypywac make wymieszana z proszkiem. Dokladnie wymieszac. Ciasto wlac do natluszczonej formy. Piec okolo 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Jablka obrac, pokroic w mala kostke. Przelozyc do garnka, dolac nieco wody. Gotowac na malym ogniu, dodajac cynamon I cukier. Po rozgotowaniu jablka zmiksowac blenderem. Do goracej masy wsypac galaretke. Przestudzone jablka wylozyc na zimne ciasto. Na masie ulozyc biszkopty. Schlodzic.
  • 3. Zelatyne rozpuscic w niewielkiej ilosci goracej wody. Jogurt zmiksowac z cukrem pudrem, dodac chlodna zelatyne. Wylozyc na ciasto, schlodzic w lodowce.

Porady

Najlepiej uzyc jogurtu typu greckiego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy