2 całe jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczkę proszku do pieczenia 1/5 łyżeczki kakao tłuszcz do wysmarowania formy i wiórki kokosowe do jej wysypania Masa 20dag wiórek kokosowych 2szklanki mleka pół kostki margaryny lub masła 2łyżki cukru pudru 2białka. Dodatki 1galaretka owocowa 2paczki herbatników polewa kto jak uważa.
Ciasto z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ,pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodać żółtka ,mąkę z proszkiem do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać . Ciasto przełożyć do średniej wielkości formy ,wysmarowanej tłuszczem i wysypanej wiórkami kokosowymi .Piec w gorącym piekarniku ,ok15minut.
2.Wiórki kokosowe gotować w mleku ,od czasu do czasu mieszając ,aż powstanie gęsta masa . Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodać zimną masę kokosową oraz pianę ubitą z białek .Całość dobrze wymieszać .Masę wyłożyć na wystudzone ciasto ,wyrównać powierzchnie i odstawić w chłodne miejsce
.
3.Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić ,aby lekko stężała . Gdy masa na cieście zastygnie ,przykryć ją tężejącą galaretką . Na wierzchu ułożyć herbatniki i posmarować je przestudzoną polewą . Ciasto na2 godziny odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze