Ciasto z masą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na święta.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa truskawkowa:
    - 90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody
    - 2 galaretki truskawkowe
    - 2 budynie śmietankowe + 3/4 szklanki wody
    - 1 szklanka cukru
    Bita śmietana:
    - 1/2 l kremówki
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 4 śmietan-fixy

Ciasto z masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec około 30 minut w 175°C. Po wystygnięciu delikatnie oberwać górną warstwę biszkoptu (skórkę).
  • 2. Masa truskawkowa:
    Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie poddusić. Ponownie zagotować, dodać 2 galaretki truskawkowe i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Ostudzić, poczekać, aż stanie się letnia i znacznie zgęstnieje. Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić.
  • 3. Bita śmietana:
    Kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Przełożyć na masę truskawkową. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy