Ciasto z masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec około 30 minut w 175°C. Po wystygnięciu delikatnie oberwać górną warstwę biszkoptu (skórkę).
2.Masa truskawkowa:
Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie poddusić. Ponownie zagotować, dodać 2 galaretki truskawkowe i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Ostudzić, poczekać, aż stanie się letnia i znacznie zgęstnieje. Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić.
3.Bita śmietana:
Kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Przełożyć na masę truskawkową. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Komentarze