Ciasto z maślanką i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste w wykonaniu ciasto. Świetne do popołudniowej kawki jak i na podwieczorek z kubkiem kakao. Czasem piekę je ze śliwkami zamiast jabłek.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maślanki
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    6 jabłek

    Kruszonka:
    10 łyżek cukru
    10 łyżek mąki
    7 łyżek oleju

Ciasto z maślanką i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, wlewamy maślankę i olej.
    Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko, wszystko razem mieszamy.
  • 2. Jabłka obieramy, przecinamy na połówki, wyciągamy gniazda nasienne. Wierzch każdej połówki delikatnie nacinamy tworząc ozdobną krateczkę.
  • 3. Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą .
  • 4. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nim układamy jabłka stroną z krateczką do góry. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 45 min w 200 stopniach. Możemy posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy