Ciasto z nektarynką i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem, potem dodawać po jednym żółtku.
Następnie porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wymieszane z chia i delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do formy ciasto, a potem piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
2.Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń, wystudzić i utrzeć masę dodając miękkie masło.
3.Nektaryny pokroić w półplasterki a galaretkę dokładnie wymieszać z wodą i zostawić do lekkiego stężenia.
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, nasączyć, wyłożyć masę, zakryć drugim, nasączonym plackiem.
Na wierchu ułożyć pokrojone półplasterki nektaryn w trzech rzędach i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto odstawić do ścięcia do lodówki a potem kroić w kostkę.
Porady
Jeśli nie macie chia, możecie użyć ewentualnie taką samą ilość suchego maku
Komentarze