Ciasto z nektarynką i galaretką

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto idealne na każdą okazję

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 małych jajek
    2 łyżki mąki kokosowej
    2 łyżki mąki pszennje typ 500
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka chia
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szk cukru

    Masa :
    1 budyń waniliowy na 3/4 l
    500 ml mleka
    150 g masła
    cukier do smaku

    Galaretka :
    500 ml gorącej przegotowanej wody
    1 galaretka owocowa
    3 nektaryny

Ciasto z nektarynką i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, potem dodawać po jednym żółtku.
    Następnie porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wymieszane z chia i delikatnie wymieszać.
    Formę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do formy ciasto, a potem piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
    Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń, wystudzić i utrzeć masę dodając miękkie masło.
  • 3. Nektaryny pokroić w półplasterki a galaretkę dokładnie wymieszać z wodą i zostawić do lekkiego stężenia.
    Pierwszy placek ułożyć w blaszce, nasączyć, wyłożyć masę, zakryć drugim, nasączonym plackiem.
    Na wierchu ułożyć pokrojone półplasterki nektaryn w trzech rzędach i zalać tężejącą galaretką.
    Ciasto odstawić do ścięcia do lodówki a potem kroić w kostkę.

Porady

Jeśli nie macie chia, możecie użyć ewentualnie taką samą ilość suchego maku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy