40 dag mąki pszennej
10 dag cukru kryształu
10 dag cukru kryształu
3 żółtka
4 jajka
1 cukier waniliowy
35 dag margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag mielonych orzechów
100 g bakalii
Słoik dżemu lub powideł
3 jabłka
Ciasto z orzechami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 25 dag mąki pszennej, cukru pudru, 3 żółtek, cukru waniliowego, 15 dag margaryny i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zagnieć kruche ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszce.
2.Na kruche ciasto wyłóż dżem lub powidła, posyp połową zmielonych orzechów i bakaliami, a następnie startymi na tarce o dużych oczkach jabłkami.
3.20 dag margaryny utrzyj z cukrem kryształem, dodając 4 żółtka, mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i resztą zmielonych orzechów. Ubij pianę z jajek i delikatnie wymieszaj z ciastem. Następnie przełóż je na blachę. Ciasto piecz godzinę w temperaturze 180*C.
Porady
Jeśli lubisz możesz do ciasta dodać owoce kandyzowane lub trochę skórki z cytryny.
Komentarze