Ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rabarbar nadaje przyjemny kwaśny smak:) Serdecznie polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - rabarbar- 0,5 kg
    - cukier- 2 łyżki
    - dżem porzeczkowy- 2 łyżki
    - jaja- 4 sztuki
    - cukier- 1 szklanka (lub 3/4)
    - mąka tortowa- 2 szklanki
    - proszek do pieczenia- 2 łyżeczki

    Kruszonka:
    - mąka tortowa- 4 łyżki
    - cukier- 3 łyżki
    - margaryna- 35g

Ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić na małe kawałki zasypać 2 łyżkami cukru i wymieszać z dżemem porzeczkowym.
  • 2. Kruszonka:
    Wszystkie składniki zagnieść na okruchy
  • 3. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem zmiksować. Ciasta wylać do formy o średnicy 22cm wcześniej nasmarowanej. Na wierzch wyłożyć przygotowany wcześniej rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 190 stopniach przez 50 minut lub do suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy