Ciasto z wiśniami pod kokosową pierzynką

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto ....

Składniki:

  • -biszkopt 1 blat wg. własnego przepisu z 2 jajek
    BEZA KOKOSOWA
    -białka 3 sztuki
    -cukier drobny 3/4 szklanki
    -wiórki kokosowe 15 dkg
    KREM
    -masło 20 dkg
    -żółtka 4 sztuki
    -budyń wiśniowy 1 sztuka na pół litra mleka
    -wiśnie mrożone 45 dkg
    -mąka 1 łyżka
    -cukier 1 łyżka

Ciasto z wiśniami pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno , dodać cukier, nadal ubijać.
    Do ubitych białek, dodać wiórki dokładnie wymieszać, wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut.
  • 2. Wiśnie zasypać 1/2 szklanki cukru, rozmrozić.
    Z rozmrożonych wiśni odlać sok( soku ma być dwie szklanki)jeśli będzie mniej należy dodać wody.
    Do proszku budyniowego dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać w 1/2 szklance soku.
    Ugotować budyń na reszcie soku, przestudzić.
  • 3. Masło utrzeć z żółtkami na gładką masę, dodawać po łyżce budyniu, nadal ucierać, aż powstanie gładki krem.
    Przełożyć biszkopt do formy , wyłożyć krem, rozłożyć dokładnie odcedzone z soku wiśnie, przykryć bezą, odstawić w chłodne miejsce.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy