Ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Bardzo smaczne...

  • 4 godz.

Składniki:

  • Tortownica 28cm
    30 dag mąki
    20 dag masła
    1 jajko
    10 g żelatyny
    1 kg śliwek
    10 dag cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
    0,5 szkl. śmietany kremówki
    kilka orzechów włoskich do dekoracji

Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem po czym posypać odrobiną cukru i wbić w środek jajko.
    zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć je na 90 min. do lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, po czym wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem. Piec 20 min. w temp. 200 st.C
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody.
    Śliwki umyć, wydrylować i gotować z cukrem przez 5 min. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie, dodać do śliwek i zagotować. Dosypać zmielone orzechy. Do masy śliwkowej dodać również żelatynę.
  • 4. Masę ułożyć na cieście, całość odstawić do lodówki do zastygnięcia na 1 godz. Śmietanę ubić na sztywno. Ciasto ozdobić śmietaną i orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy