Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem po czym posypać odrobiną cukru i wbić w środek jajko.
zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć je na 90 min. do lodówki.
2.Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, po czym wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem. Piec 20 min. w temp. 200 st.C
3.Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody.
Śliwki umyć, wydrylować i gotować z cukrem przez 5 min. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie, dodać do śliwek i zagotować. Dosypać zmielone orzechy. Do masy śliwkowej dodać również żelatynę.
4.Masę ułożyć na cieście, całość odstawić do lodówki do zastygnięcia na 1 godz. Śmietanę ubić na sztywno. Ciasto ozdobić śmietaną i orzechami.
Komentarze