Ciasto najlepiej smakuje w sezonie, gdy śliwki są świeże (niemrożone)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 margaryny
20 dag cukru
4 jajka
25 dag mąki
pełna łyżeczka proszku do pieczenie
1/3 szklanki mleka
cukier waniliowy
75 dag śliwek
cukier puder do posypania
tłuszcz i bułka tarta do formy
Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Stopić margarynę, dodać cukier i jajka. Utrzeć, a następnie dodać mleko, mąkę i proszek, wymieszać.
Wyłożyć ciasto na blachę posypaną bułką tartą. Wymyć śliwki, pokroić na połówki, oddzielić pestki.
Ułożyć na cieście jedną obok drugiej połówki przekrojone do góry i posypać całym opakowaniem cukru waniliowego.
Piec ok 40 min w temp. 200 stopni. Upieczone - po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze