Ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto najlepiej smakuje w sezonie, gdy śliwki są świeże (niemrożone)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 margaryny
    20 dag cukru
    4 jajka
    25 dag mąki
    pełna łyżeczka proszku do pieczenie
    1/3 szklanki mleka
    cukier waniliowy
    75 dag śliwek
    cukier puder do posypania
    tłuszcz i bułka tarta do formy

Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Stopić margarynę, dodać cukier i jajka. Utrzeć, a następnie dodać mleko, mąkę i proszek, wymieszać.
    Wyłożyć ciasto na blachę posypaną bułką tartą. Wymyć śliwki, pokroić na połówki, oddzielić pestki.
    Ułożyć na cieście jedną obok drugiej połówki przekrojone do góry i posypać całym opakowaniem cukru waniliowego.
    Piec ok 40 min w temp. 200 stopni. Upieczone - po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy