Ciasto ze śliwkami...kojarzy mi się dzieciństwem.Ogród pełen śliwek,więc i ciasta nie brakowało.Z tą różnicą,że kiedyś to mama robiła cisto a dziś musiałam zrobić je sama :)
Składniki:
ok.10 sztuk śliwek
200 g miękkiego masła
250 g mąki
100 g cukru
5 łyżek mleka
3 jajka
2 łyżki cukru brązowego
1 opakowanie cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g płatków migdałów
Ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy na przemian po jednym jajku,nie przerywając mieszania i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i pokruszonymi migdałami.Ja rozkruszyłam je w ręce.Jeśli używamy całych migdałów należy je posiekać.Na końcu dodajemy mleko.Tortownice o wymiarach 22 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto,wyrównujemy brzegi.Układamy na wierzchu ciasta umyte połówki śliwek.Śliwki posypujemy cukrem brązowym.Wierzch ciasta możemy obsypać płatkami migdałów.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180'C.
Komentarze