ciasto złota jesień

0 (0 ocen)

  • 60 min

wyjątkowy smak

  • 60 min

Składniki:

  • cisto
    mąka 1/2kg
    margaryna 30dag
    jaja 5szt
    cukier 1szkl
    proszek do pieczenia 1łyżeczka
    cukier waniliowy 1opakowanie

    masa
    mirabelki 1kg
    cukier 2szkl
    żelatyna spożywcza 4łyżki

Ciasto złota jesień - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki zagnieść na kruche ciasto.Rozwałkować na kształt brytfanny i wyłożyć na spód.Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok.30min. w temp.180 stopni.
    Mirabelki umyć,wrzucić do garnka i smażyć ok.30min.(bez wody i nie przykrywać).Mirabelki przetrzeć przez sito,postawić na ogień,dodać cukier,mieszać 10min.Do gotowych mirabelek dodać rozpuszczoną żelatynę 4łyżki na 0.5szkl gorącej wody.Masę ostudzić i wyłożyć na kruchy spód.Cisto można wstawić do lodówki, wtedy masa szybciej zgęstnieje.

Porady

Masę można kłaść na różny spód np.biszkopt.Na ciasto można dać bitą śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy