Ciecierzyca w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciecierzyca może zastąpić ziemniaki w daniu lub stanowić osobne danie jarskie.

  • 50 min

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy ( namoczonej poprzedniego dnia )
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    1/2 przecieru pomidorowego z kartonika
    1 łyżka keczupu
    szczypta chilli
    szczypta cząbru
    szczypta cukru
    sól i pieprz
    natka do posypania

Ciecierzyca w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciecierzyca z kurczakiem. 1. Ciecierzyce odcedzamy , zalewamy świeżą wodą 3 cm ponad , wsypujemy łyżeczkę soli . Zamykamy szybkowar i gotujemy od zamknięcia się zaworka 25 minut .Na patelni rozgrzewamy olej , szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek . Wsypujemy ugotowana ciecierzycę , wlewamy przecier , keczup i dodajemy chilli , cząber ,cukier , sól i pieprz . Smażymy do czasu aż potrawa zgęstnieje . Na koniec posypujemy natką .

Porady

Jeżeli ktoś nie ma szybkowara musi wydłużyć czas gotowania trzykrotnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy