Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy ją i płuczemy pod bieżącą wodą.
Rosół doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie półmiękka.
Do tak przygotowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ze skórki, pokrojone pomidory.
Mięso mielone zagniatamy z pozostałymi składnikami, formujemy niewielkie kulki i panierujemy je w mące. Gotowe wrzucamy do ciecierzycy i gotujemy razem ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w paski paprykę. Ponownie gotujemy, aż papryka będzie półmiękka.
Komentarze