Ciecierzyca z białą kiełbasą w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowana ciecierzyca smakuje podobnie jak popularna fasolka po bretońsku, jeśli czasem zostaje Wam trochę rosołu, a nie chcecie po raz kolejny przygotowywać pomidorowej, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
    1 1/2 litra rosołu
    2 sparzone białe kiełbasy
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    majeranek

Ciecierzyca z białą kiełbasą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody i odstawiamy do moczenia na noc.

    Następnego dnia zagotowujemy rosół, do niego dodajemy odsączoną ciecierzycę i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.

    Białą kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się ciecierzycy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i razem gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.

    Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy