Tak przygotowana ciecierzyca smakuje podobnie jak popularna fasolka po bretońsku, jeśli czasem zostaje Wam trochę rosołu, a nie chcecie po raz kolejny przygotowywać pomidorowej, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
250 g ciecierzycy + woda do moczenia
1 1/2 litra rosołu
2 sparzone białe kiełbasy
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
Ciecierzyca z białą kiełbasą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody i odstawiamy do moczenia na noc.
Następnego dnia zagotowujemy rosół, do niego dodajemy odsączoną ciecierzycę i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.
Białą kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się ciecierzycy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i razem gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarze