Cieciorka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę zalewamy trzema szklankami wody i zostawiamy na całą noc (chyba, że zapomnimy, to wystarczy po prostu rano ;), ważne, żeby się moczyła około 6 - 8 godzin).
Następnego dnia rozgrzewamy patelnię i na oleju smażymy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy do niej starty czosnek, szczyptę soli, chilli oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim.
Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy razem z cebulą. Wstawiamy na gaz cieciorkę w tej samej wodzie w której się moczyła.
Podsmażoną kiełbasę przekładamy do garnka z cieciorką. Nie myjemy patelni, tylko rozpuszczamy na niej masło i podsmażamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy razem z puszką pomidorów po trzydziestu minutach od zagotowania naszej zdrowszej wersji fasoli.
Gotujemy jeszcze przez piętnaście - dwadzieścia minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą oraz pieprzem, a jeśli lubimy - dodatkową porcją chilli.
Komentarze