Cieciorka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowsza wersja popularnego dania. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g cieciorki
    100 g kiełbasy myśliwskiej
    150 g kiełbasy śląskiej
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki masła
    1 duża cebula czosnkowa
    2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
    sól i pieprz do smaku
    szczypta chilli
    2 łyżki oleju
    puszka krojonych pomidorów

Cieciorka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę zalewamy trzema szklankami wody i zostawiamy na całą noc (chyba, że zapomnimy, to wystarczy po prostu rano ;), ważne, żeby się moczyła około 6 - 8 godzin).

    Następnego dnia rozgrzewamy patelnię i na oleju smażymy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy do niej starty czosnek, szczyptę soli, chilli oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim.

    Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy razem z cebulą. Wstawiamy na gaz cieciorkę w tej samej wodzie w której się moczyła.

    Podsmażoną kiełbasę przekładamy do garnka z cieciorką. Nie myjemy patelni, tylko rozpuszczamy na niej masło i podsmażamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy razem z puszką pomidorów po trzydziestu minutach od zagotowania naszej zdrowszej wersji fasoli.
    Gotujemy jeszcze przez piętnaście - dwadzieścia minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą oraz pieprzem, a jeśli lubimy - dodatkową porcją chilli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy