Cieciorka w słoiku

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy cieciorkę i zawsze mam w domu kilka słoików. Podczas przeglądania spiżarni znalazłam kilogram suchego grochu włoskiego, z czasów totalnej paniki i zapasów covidowych. Mam więc dla Was prosty przepis na jej zasłoikowanie! ;) to świetny sposób na oszczędzanie. ;)

1 słoik to koszt około 1 zł!

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg suchej ciecierzycy
    5 l wody*
    2 łyżki soli
    8 słoików 400 ml

Cieciorka w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę wsypujemy do garnka i zalewamy trzema litrami wody, zostawiamy na całą noc.

    Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy do tego samego garnka. Zalewamy pozostałą wodą i gotujemy do miękkości (około dwie godziny). Na sam koniec dodajemy sól.
    *Jeśli wody zostało bardzo mało, można dodać jeszcze litr.

    Cieciorką wraz z zalewą #aquafaba uzupełniamy wyparzone wcześniej słoiki, tak by zostało około 1-2 cm wolnej przestrzeni.

    Mocno zakręcamy i wstawiamy do piekarnika, który rozgrzewamy do 100 stopni na dwie godziny. Odstawiamy na zakrętkę do całkowitego wystygnięcia.

Porady

Zachęcam do eksperymentów. Dodajcie do słoika np. czosnek 🧄, chilli 🌶 i sprawdźcie jak zmienia się jej smak!

Komentarze

Podobne przepisy