Cielaczek

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis mam wypróbowany na niemieckim serze idalny bo tam tez wypiekany był chociaz pochodzi od św pamici mamy mojej

  • 40 min

Składniki:

  • 2szkl mąki po 1szkl cukru i mleka 3/4szkl oleju, 2jajka,3łyżki kakao,2łyżki dowolnego dzemu,po łyzeczce sodyi proszku Masa serowa 1/2kg twarogu mielonego ,2 jajka, 1/2 kostk imargaryny,płaska łyzeczka mąki ziemniaczanej ,szkl,cukru, cukier waniliowy,tłuszcz do smarowania formy i bułka czy kasza manna do obsypania.

Cielaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto mąke ,cukier ,olej jajka ,mleko ,kakao, dzem ,sode, proszek do pieczenia dodac do jednego naczynia wymieszac lub zmiksować na jednolita mase.Przygotować mase twarogową Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek.żółtka utrzyj z margaryną,dodaj oba rodzaje cukru.Twaróg połacz z mąka,dodaj do zółtek utartych z margaryną i wymieszaj.Białka ubij na sztywno,z dodatkiem szczypty soli,połacz z masa twarogową,mieszajac łyzka drewnianą.Do wysmarowanej formy wlej mase kakaowa ,na nia twarogowa miejscami aby fajne łatki wyszły

Porady

Mąke ziemniaczną mozna zastapić łyżka budyniu ,co chodzi o łatki jak nazwa mówi cielaczek wiec aby fajnie wygladało ,można tez robic z sera homogenizowanego robiłam próbe Do tego nie musi byc mikser można poprostu wymieszac w dwóch miskach,gdyby jeszcze ktoś nie znał polecam

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy