ciemny chleb konopny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Ten chleb ma intensywny smak za sprawą dodatku mąki konopnej i ziaren, idealnie pasuje do kanapek z mięsem

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • semola rimacinata 500g ( włoska mąka ze zmielonej semoliny)
    350 ml ciepłej wody
    10 dag świeżych drożdży
    łyżeczka soli morskiej
    łyżeczka miodu
    łyżka oliwy
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    6 łyżek ziaren łuskanej konopii + trochę do wysypania
    50g mąki z konopii
    masło do wysmarowania

Ciemny chleb konopny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski robota. Całość wyrabiamy w robocie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
    Formę wysmarowujemy masłem - obsypujemy konopią i pieprzem. Ciasto wykładamy do formy, odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia - posypujemy konopią, nacinamy w kratkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200'C przez około godzinę.
    Po upieczeniu wykładamy na kratkę do ostudzenia.

Porady

Mąka konopna ma dosyć intensywny smak, ilość dodawanej mąki zmienia nie tylko kolor, ale wpływa na walory smakowe pieczywa, które staje się bardziej wytrawne.

Komentarze

Podobne przepisy