Ciepłe lody

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciepłe lody czyli coś ze smaków dzieciństwa. Bardzo mile wspominam te czasy gdzie zawsze się biegło do sklepu po ciepłe lody. Postanowiłam odtworzyć ten niesamowity smak ciepłych lodów. Cudnie się prezentują i są bardzo smaczne.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 wafelków do lodów
    1 szklanka cukru
    2 białka
    barwnik spożywczy
    biała posypka lub kolorowa do dekoracji

Ciepłe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Metalową miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, po czym wrzucić do miski schłodzone białka i wsypać cukier. Całość ubijać mikserem w kąpieli wodnej ok. 10 minut, aż powstanie gęsta masa.
  • 2. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej. Do masy dołożyć odrobinę barwnika spożywczego i dobrze połączyć. Masę od razu przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nim wafelki do lodów. Wierzch ozdobić posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy