Cinnamon rolls

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cinnamon rolls, na które moja córka mówi "ślimaki" to pyszne, pachnące ciastka.To wspaniała propozycja na dziecięce przyjęcie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna (typ 550): 1 kilogram
    - drożdże (świeże): 60 gramów
    - olej (rzepakowy lub ryżowy): 200 gramów
    - mleko: 2 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier (brązowy): 120 gramów
    - sól (morska,gruboziarnista): 1 łyżeczka
    DODATKI::
    - cynamon: 4 łyżki
    - cukier cynamonowy (lub brązowy): 16 gramów

Cinnamon rolls - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać do temperatury około 37 stopni C, dodać do niego drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki,wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, jajka,olej, sól oraz rozczyn. Wszystkie składniki połaczyć, wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 3. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 2 części,rozwałkować w kształcie prostokątów. Każdy prostokąt posypać cynamonem i cukrem cynamonowym, zwinąć w rulon, pokroić na 2 cm kawałki.Można przygotować mini cinnamon rolls, wystarczy zmniejszyć średnicę rulonu (zwiniętego ciasta).
  • Cinnamon rolls 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć ruloniki. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy