Ciastka piwne

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mini uczta dla smakoszy jabłek

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    250g zimnego masła
    1/2szkl. jasnego piwa
    3 jabłka
    szczypta soli
    * garść rodzynek lub suszonej żurawiny
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny

Ciastka piwne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, zimne mało, szczyptę soli i piwo zagnieść razem. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około godzinę
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać rodzynki ;ub żurawinę, cukry i sok z cytryny wymieszać i odstawić na 15 min.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać kwadraty o boku około 7cm . Nakładać na środek jabłka i sklejać ze sobą przeciwległe brzegi ( tworząc koperty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 190st.
  • 5. Przestudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO !

Porady

Osobiście bardziej smakuje mi z samymi jabłkami. Ciastka gotowe mają złocisty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy